Learning apps feladatok készítése

Sziasztok!

Ma ismét valami újjal ismerkedtem meg. Ez pedig a learningapps oldal volt, ahol különböző sablonok alapján pár kattintással lehet érdekesebbnél érdekesebb feladatokat létrehozni!

Első feladatként egy kombinatorikai párkeresőt hoztam létre, ahol a megadott képletekhez kell hozzárendelni, hogy hogy is nevezzük azt a sorbarendezést/kiválasztást, amelyre az adott képlet használható.

kombinatorika.png

Ezt a feladatot azért találtam ki, mert pont nemrég találkoztam egy olyan érettségi feladattal, amelyben az volt a kérdés, hogy hogyan nevezzük valamelyik ilyen kombinációt. Bár általában véve ezek neveit nem szoktuk megtanulni, hiszen minek, ha magát a módszert értjük meg, és azt tudjuk, hogy egy-egy kiválasztást vagy sorbarendezést hogyan tudunk megszámolni. De ha az érettségiben benne van, akkor legyünk felkészültek, és gyakoroljuk a neveket is...
Ezt a feladatot akár egyesével online is megoldathatjuk, vagy kinyomtatva és feldarabolva is kioszthatjuk, de akár szavazórendszerrel az összes diák véleményét azonnal megismerve, közösen is megoldhatjuk.
Érdemes már érettségi környékén begyakoroltatni a neveket, hiszen addig a lényegét szükséges megtanulni, semmiképp sem fordítva!

Második feladatnak egy legyen ön is milliomos típusú sablont választottam, halmazok témakörében. Azért ebben, mert itt a feladatokat nehézség szerint nagyon egyszerű differenciálni, így könnyű volt egyre nehezedő kérdéseket feltenni.

milliomos.png

Ezt a típust akár egy felelési formának is el tudom képzelni, akár frontális (osztály előtt), akár nem frontális (körbe ülünk) oktatási módot választunk. Frontális helyzetben a diák kimegy az osztály elé, és ott felel. Ha körbe ülünk, akkor a tanár a diákkal középen ül, és mint a vetélkedőben, a "közönség" pedig körülöttük helyezkedik el. Ha nem nagyon szigorú a kikérdezés, akkor a szokásos segítségeket is használhatják (közönség szavazás, felezés, telefonos segítség: kizárólag a nem jelenlévők hívása). Ha egész évben/félévben/adott időszakban játékosítunk, akkor az elért pontokat átválthatjuk százalékokra vagy XP-re (tapasztalati pont), azaz olyan pontra, amit gyűjtenek a diákok.

Harmadik feladatként egy szókeresőt gondoltam ki, hiszen matematikában ez olyan ritka. A koordinátageometria témaköréhez kereshetünk megadott szakkifejezéseket (persze például a "pont"-ot nem feltétlenül nevezzük szakkifejezésnek, de a témakörben ez is egy pontosan definiált kifejezés).

szavak.png

Azért szeretek a hagyományos feladattípusoktól elrugaszkodott feladatokat kitalálni, mert ez felfrissíti a gondolkodást. Fontos, hogy tanuláskor ne csak egy részét használjuk az agyunknak, például matematika tanulásakor ne csak számoljunk, hanem használjuk agyunk más területeit is, mert akkor hosszabb távon meg tud maradni az információ. Ha mondjuk rengeteg másodfokú egyenletet oldottunk meg, az szuper, rutinosan fog menni a megoldóképlet, de ha egy ideig nem használjuk, elfelejthetjük. Ha viszont nagyobb időközönként újra és újra fel tudjuk idézni úgy, hogy közben például az irodalom órára a fogalmazást is megírtuk, nagyobb valószínűséggel tudjuk rövidebb idő alatt visszaidézni a képletet.
El tudom képzelni a témakör bevezetésekor egy ráhangolódó feladatnak is, vagy egyszerűen két feladat közti szünetnek is. Ha differenciálunk, akkor ez lehet plusz feladat is, azok számára, akik hamarabb kész vannak.
Kiosztható kinyomtatott változatban, de akár QR-kódot is létrehozhatunk a linkre.

 

A honlap elsőre nem tetszett, de ahogy létrehoztam a feladatokat, egyre több fantáziát találtam benne. Felhívta a figyelmemet arra, hogy mennyivel gyorsabb egy feladat létrehozása, ha vannak sablonjaim. Persze az előző feladat megoldásakor már gondoltam erre, de mivel ott a programot is tanultam használni, nem realizálódott, a gyorsulás mértéke. Fontosnak tartom, hogy tanárként a lehető legtöbb információval rendelkezzek a lehetőségeimről, hiszen így lényegesen változatosabb órákat fogok tudni tartani (és a kiégés veszélye is csökken).

Remélem most is sikerült valami hasznosat átadnom az Internet világának! Köszönöm a figyelmet! További szép estét!